Yapay zeka; bir bilgisayarın akıl yürütme, problem çözme, anlam yürütme ve genelleme gibi insana özgü davranışları göstermesi, üst düzey bilişsel becerileri kullanması olarak tanımlanabilir. Günümüzde tıp, sağlık, eğitim, askeri, tarım, ekonomi, finans, otomotiv, telekomünikasyon, madencilik, medya, bankacılık gibi daha birçok farklı meslek alanında yapay zeka teknolojisi sıkça kullanılmakta ve tercih edilmektedir.
Yapay zeka aynı zamanda insan zekası süreçlerinin makinalar ve bilgisayar sistemleri tarafından geliştirilmiş bir simülasyonu olup, insanların düşünerek yaptığı işlemleri bilgisayarların hızlı bir şekilde yapması olarak tanımlanmaktadır.
İnsanların kas gücüyle yaptığı işlerin robotlar tarafından yapılması günümüzde hızlı bir şekilde artmaya başladı, böylelikle de makineleşme süreci başladı. Yapay zeka sonucunda üretilen bu robotların sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- İnsanların fiziksel özelliklerini zorlayan işlerde sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalışabilirler,
- İnsan sağlığı için elverişsiz ve tehlike oluşturabilecek koşullarda takım halinde diğer robotlarla koordineli bir şekilde çalışabildikleri için işyeri güvenliğini arttırırlar,
- Yeniden programlama sayesinde yeni bir işe kolayca adapte edilebilirler,
- Monoton, sıkıcı ve yorucu işlerde verimi ve ürün kalitesini düşürmeden, sürekli çalışarak daha çok iş yapabilirler,
- Uzaktan erişim, yönetim, kontrol edilebilme özelliklerine sahiptirler,
- İşyeri güvenliği, sağlık, eğitim, sigorta, vb. giderlerin azaltılması ile birlikte ucuz işgücü sağlarlar.
Yapay zekanın bir diğer kullanım alanı olan yüz tanıma sistemleri, sanal asistanlar, haritalar, otonom arabalar, chatbot, akıllı öneri sistemleri, akıllı ev sistemleri, sahtecilik önleme, siber güvenlik, akıllı öğrenme, yönetim sistemleri, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, e ticaret, sağlık hizmetleri gibi uygulamalar da günlük hayatımızda sıkça yer almaktadır.
Yapay zekanın temeline bakıldığında algoritma mantığından söz edebiliriz. Algoritma, basit olarak bir problemi çözmek için belli tekrarlar ve fonksiyonlardan oluşan bir çözüm yoludur. Bir nevi hedefe ulaşmak için oluşturduğumuz basamaklardır.
Bugün yapay zekayı farkında olmasak bile hemen her yerde görebiliriz. Örneğin; e-ticaret sitelerinde bir sonraki alışverişiniz için gelen öneriler bizlere yapay zeka tarafından sunulmaktadır. Telefonlarımızda bulunan sanal asistanlar birer yapay zeka ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Siri, Google Asistan, Microsoft’un Cortana, Replika, Hound ve Socratic yapay zekaya uygun olarak geliştirilmiş uygulamalardır.
Bunun dışında akıllı telefonlarda anonimleştirilmiş konum verilerini kullanarak yol önerileri sunan haritaların arka planında yapay zeka kullanıyor, daha önceki tepkilerimize ve film seçimlerimize dayanarak beğenebileceğimiz filmler yapay zeka sayesinde öneriliyor. Sürücüsüz araçlar ve akıllı tarım gibi çok sayıda yapay zeka örneği günümüzde mevcut durumda.
Yapay zekayı iki farklı grup olarak düşünebiliriz.
İlk olarak; insan, günlük hayatında karşılaştığı bir çok duruma özgü çözümler üretebilen bir varlıktır ve bu çözümleri üretirken geçmişe dair birikimlerini, aklını ve mantığını bir arada kullanır. Farklı alanlardaki bilgileri harmanlayıp daha önce karşılaşmadığı bir problemi çözebilir. Günümüz şartlarında bunu yapabilecek bir yapay zekanın varlığından şu an için bahsetmek mümkün değil. Bilim insanları bu tür yapay zekalar üzerinde hala çalışmaktadır.
İkinci grup ise dar alanda çalışan yapay zeka örnekleridir. Günümüzde kullanılan en yaygın yapay zeka örnekleri bunlardır diyebiliriz. Genellikle tek bir görevi yapmak için tasarlanmışlardır. Örneğin; sadece sürücüsüz araçlar, öneri uygulaması ya da sadece röntgenlere bakarak hastalık tespiti yapmaya çalışan bir yapay zeka ile hazırlanmış uygulamalar diyebiliriz. Bu uygulamalar tek bir iş için çok iyi programlanıp o iş üzerinde çalıştırılan yapay zeka uygulamalarıdır. Bugün yaygın olan yapay zeka kullanımı bu şekildedir.
Eğer sizler de yapay zeka uygulamaları geliştirmek, kodlamayı ve algoritmik düşünmeyi detaylı bir şekilde öğrenmek isterseniz Mblock programı ile başlayabilirsiniz.
MBlock, aslında bir blok tabanlı kodlama ortamıdır. Sürükle bırak yöntemi ile kod bloklarını yan yana, alt alta, iç içe yerleştirerek büyük kod blokları oluşturup, bu kod blokları ile karakteri istediğimiz gibi hareket ettirebiliriz. Ayrıca bu oluşturulan kod bloklarını robot kitlerine göndererek somut bir şekilde robotun görevlerini yerine getirmesini de sağlayabiliriz.
Bu programı online olarak ya da bilgisayara indirip kullanabilirsiniz.
mblock.makeblock.com/en-us/download/ adresinden kullandığınız işletim sistemine uygun olan seçeneğe tıklayarak indirip, kurulumunu yapabilirsiniz.
Yapay zekanın kullanıldığı bir diğer örnek olarak Midjourney programını verebiliriz. Midjourney yapay zeka kullanarak metni resme çeviren bir program olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu programı kullanmak için öncelikle Discord hesabınızın olması gerekiyor. Midjourney komut olarak kelimeleri ve kelime listelerini kullanarak resimler oluşturan bir uygulamadır. Hayal ettiğiniz şeyleri kelimeler aracılığıyla resme dökebilirsiniz. Dile getirdiğiniz şeyin sonucu bir hayli şaşırtıcı veya ince detayları olan bir resim olabilir fakat unutmamak gerekir ki burada yapay zeka sıfırdan bir şey çizmiyor. Sadece daha önce yapılmış işleri referans çerçevesine ekleyerek taklit ediyor.
Midjourney programını kullanmak için aşağıda belirtilen adımları takip edebilirsiniz.
- Google arama motoru üzerinden “midjourney.com” adresini yazarak sayfaya gidebilirsiniz. Açılan sayfadan karşınıza çıkan dört seçenekten “Join the Beta” seçeneğini seçtiğinizde sizi “Discord” sayfasına yönlendirecektir.
- Sizden istenilen e-posta ve şifre bilgilerini girerek kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Açılan sayfada sol üst köşede bulunan “Midjourney” logosuna tıklayarak kenar çubuğundaki listede odalar başlığından “#newbies” yazan seçeneklerden birini seçerek resim oluşturmaya başlayabilirsiniz.
- Oluşturmak istediğiniz resmi birkaç cümle ile tanımlamanız gerekmektedir. Program İngilizce çalıştığı için buraya gireceğiniz cümle de İngilizce olmalıdır.
- Alt kısımda yer alan metin çubuğunun başına “/” (slash) işareti koyarak “imagine” yazdığınızda hemen üst bölümde “prompt” komutu çıkacaktır.
- Daha sonra bu komutu seçerek metin çubuğuna istediğiniz kelimeleri yazarak Enter‘a basabilirsiniz.
Midjourney girilen komutlar sonrasında istediğiniz görseli üstte beliren yüzdelik kısım tamamlandığında size sunacaktır. Dilerseniz bu hazırladığınız görselleri bilgisayarlarınıza indirebilirsiniz.
Ücretsiz bir şekilde yapmış olduğunuz bu görseller Discord programı aracılığı ile abone olmadan giriş yapan misafir kullanıcılara 25 adet görsel oluşturma imkanı sağlamaktadır. Daha fazla görsel oluşturmak isterseniz ücretli bir şekilde abone olabilirsiniz.
Hayal gücünüzü ortaya koymak ya da geliştirmek için Midjourney’i rahatlıkla kullanabilirsiniz.