Hedy Lamarr Kimdir?

Hedy Lamarr gerçek adıyla Hedwig Eva Maria Kiesler, 9 Kasım 1914 – ö. 19 Ocak 2000 yılları arasında yaşamış Avusturyalı ve daha sonra ABD’ de yaşamış olan oyuncudur. Hedy Lamarr aynı zamanda Wi-Fi teknolojisinin mucididir. 

1942’de, kariyerinin en parlak döneminde, Lamarr eğlenceden oldukça farklı bir alanda ismini duyurdu. Lamar ve arkadaşı besteci George Antheil, radyo sinyalleme cihazı olan “Gizli İletişim Sistemi” fikri için patent aldı. 

İkinci Dünya Savaşı, her ne kadar dünya tarihinde derin yaralar bıraksa da bu dönemde büyük teknolojik adımlar atıldı. Bilgisayarın icadı bu döneme dayandığı gibi Wi-Fi ağlarında kullanılan teknoloji de savaş sırasında icat edildi. Öyle ki kablosuz ağlarda kullanılan teknolojinin mucidi bir mühendis değil, Hollywood’un o dönemdeki kadın oyuncularından Hedy Lamarr oldu.

Lamarr, Hollywood‘dan aldığı tekliflerle kariyeri yükselişe geçti ve en çok aranan isim oldu. ABD’nin savaşa girmek için hazırlanmaya başlaması, Lamarr’ın oyunculuk kariyerinin bitme noktası oldu.

Lamarr, savaş hazırlıklarına daha iyi hizmet edeceğini düşündüğü için Washington DC‘deki Mucitler Konseyi‘ne katılmak istedi. Donanmanın radyo kontrollü torpidolarla ilgili zorluklarını duymasıyla Wifi teknolojisinin temel taşını icat etme serüveni başladı.

Buluşun arkasındaki yatan fikir, frekansları sürekli değiştiren ve radyo mesajlarının kodunu çözmesini zorlaştıran bir sistem yaratmaktı. Bunun için Besteci ve mucit olan George Antheil ile birlikte çalıştı. Çalışmalar sonunda günümüz Wi-Fi ağlarının temelini oluşturan frekans atlamalı yayılma spektrumunu icat etti. Ardından buluşun patentini aldı.

  • 1997’de Lamarr ve George Antheil, Electronic Frontier Foundation’ın “Pioneer Award” ile onurlandırıldılar.
  • 1997’de Lamarr, Buluş Sözleşmesi’nin “Buluş Oscarları” olarak bilinen “BULBIE Gnass Başarı Ruhu Ödülü“‘nü alan ilk kadın oldu.
  • 2014 yılında Lamarr ve Antheil, frekans atlamalı yayılma spektrumu teknolojisi için, ölümlerinden sonra Ulusal Mucitler Onur Listesi‘ne alındılar.

Bulmaca Çözümü:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir